Onze tweede locatie

Eindelijk mogen wij het naar buiten kenbaar maken dat we een tweede locatie hebben geopend in de 'Basic Fit' te Oldenzaal.
Sinds afgelopen week zijn we officieel begonnen op onze nieuwe locatie. We krijgen al erg leuke complimenten van tevreden cliënten en dat geeft ons nog meer energie om ook van deze nieuwe locatie en succes te maken. Natuurlijk is het nog wel even wennen, maar dat gaat beslist goedkomen!

Wat betekent deze nieuwe locatie voor u?

Met name de klachten waarbij wij vinden dat oefentherapie de basis vormt zal mooi aansluiten op onze nieuwe locatie. Vanwege de grote ruimte en goede faciliteiten (fitness apparaten, gewichten e.d.) die Basic-Fit ons te bieden heeft kunnen wij de oefentherapie perfect laten aansluiten bij de behoefte van de cliënt. We kunnen sporters langer begeleiden in samenwerking met een personal trainer. Zo wordt de cliënt begeleid van blessure/fysiek ongemak tot het behalen van haar/zijn sportieve doel. Mocht u hierin interesse hebben dan kunnen wij in overleg met u, ook de personal trainers inlichten over uw klachten. Er is dan een mogelijkheid om in samenwerking met de personal trainer een trainingsplan voor u op te stellen. 

Verder zal de fysiotherapie ook aanwezig zijn tijdens uw training in de Basic- Fit. Dit betekent dat als u vragen heeft tijdens het trainen over bepaalde oefeningen/toestellen wij u ook hierbij kunnen helpen en u ons altijd mag aanspreken. We vinden preventie namelijk ook erg belangrijk.

De toekomst

Waar wij naar streven is dat onze cliënten ons niet alleen benaderen tijdens het behandelproces maar dat men ook weet dat onze kennis en kunde beschikbaar is voor iedereen daarbuiten. Ons streven is dan ook dat we Oldenzaal weer een stukje blessure vrij krijgen. Dus bent u aan het trainen in de sportschool en denkt u ''Doe ik dit eigenlijk wel goed?''. Trek ons dan gewoon aan de jas en wij zullen u op weg helpen.

Daarnaast zou het erg leuk zijn als we samen aan een mooie community kunnen bouwen in de Basic-Fit waarbij wij elkaar goed leren kennen. We hopen dan ook dat de Basic-Fit Oldenzaal in samenwerking met MFO en HELD personal training een mooie plek wordt waar men weet dat ze in goede handen zijn.

Dus! Wij hopen u snel te zien op onze TWEEDE locatie!

 

Met vriendelijke groeten,

Jullie MFO team.

MSU-echografie binnen defysiotherapie

Als u klachten hebt aan uw bewegingsapparaat, kan het vaak lastig zijn om van buiten af te bepalen wat precies het probleem is. Uw schouders, knieen en enkels, bijvoorbeeld, zijn complexe lichaamsdelen met diverse botten, spieren, gewrichten, pezen en diverse weefsels. Door middel van MSU (Musculo Skeletal Ultrasound) echografie kunnen harde en zachte weefsels inclusief spieren, pezen, slijmbeurzen, banden en kapsel goed bekeken worden, waardoor snel een nauwkeurige diagnose gegeven kan worden voor uw blessure of aanhoudende klachten. Hier leest u meer over hoe echografie werkt, bij welke echografie gewoonlijk wordt toegepast, en wat de voordelen ervan zijn.

 

Zo werkt echografie

 

Tijdens een echografisch onderzoek worden geluidsgolven met behulp van een gel uw lichaam ingestuurd. De verschillende weefsels weerkaatsen de geluidsgolven en deze worden weer opgevangen door een computer. Deze computer zet het teruggekaatste geluid om in afbeeldingen en filmpjes. Uw fysiotherapeut van Fysio Oldenzaal zal deze beelden meteen beoordelen, zodat u snel een diagnose heeft. De beelden worden bewaard, zodat deze later vergeleken kunnen worden met de nieuwe beelden van een eventueel vervolgonderzoek. Echografie duurt ongeveer een half uurtje en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.

 

Klachten waarbij echografie gebruikt wordt

 

De volgende klachten en problemen kunnen onderzocht danwel vastgesteld worden door middel van  MSU-echografie:

 

  • Ontstekingen, scheuren, verkalking of (sub-)luxatie in pezen
  • Gescheurde of verkalkte spieren
  • Ontstoken slijmbeurs
  • Gescheurde of geirriteerde banden
  • Ontstoken kapsel
  • Slijtage, afwijkingen of beschadigingen aan kraakbeen
  • Slijtage en afwijkingen aan botten
  • Ingeklemde zenuwen of carpaal tunnelsyndroom
  • Cysten
  • Vochtophoping
  • Dislocatie

 

Echografisch onderzoek: de voordelen

 

Echografisch onderzoek heeft diverse voordelen:

 

  • Het is snel, simpel en geheel pijnloos
  • Het is ongevaarlijk en kan zo vaak als nodig worden herhaald
  • Het helpt om snel een precieze diagnose te stellen, aan de hand waarvan een persoonlijk behandelplan opgesteld kan worden
  • Uw herstel kan nauwkeurig in de gaten gehouden worden en het behandelplan kan op elk moment worden aangepast

 

Wilt u meer weten over MSU-echografie of wilt u meteen een afspraak maken om uw klachten te laten onderzoeken en woont u in de regio Oldenzaal? Neem vrijblijvend contact op met Fysio Oldenzaal.

Omgaan met schouderklachten

Lichamelijk werk, over uw computer gebogen zitten of sporten – veel activiteiten kunnen door overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging schouderklachten veroorzaken. Wat de beste behandeling is hangt natuurlijk af van de precieze blessure, maar er zijn diverse manieren om veelvoorkomende schouderklachten te voorkomen en verminderen. Met deze handige tips van uw fysiotherapeut uit Oldenzaal zult u minder snel last van uw schouders krijgen en leert u beter met uw klachten om te gaan.

Schouderklachten voorkomen

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat u minder snel last hebt van problemen met uw schouders:

  • Slaap genoeg

Vermoeidheid kan voor spanning in uw schouders zorgen. Dit kan de kans op schouderklachten vergroten en, als u al last heeft van uw schouders, kan ervoor zorgen dat uw klachten langer aanhouden. Het is daarom belangrijk om genoeg te slapen en ook gedurende de dag af en toe even een rustmomentje te nemen.

  • Sla de warming-up nooit over

Voor sporten waarbij u uw schouders veel gebruikt, zoals zwemmen, tennis, basketbal of klimmen, is het essentieel om uw schouders van tevoren goed op te warmen. Zo voorkomt u blessures als gescheurde spieren en pezen. Vergeet ook niet om na afloop goed te stretchen.

  • Zorg voor een goede houding

Een verkeerde houding is vaak verantwoordelijk voor schouderklachten. Werkt u veel met de computer, zorg er dan voor dat u een ergonomische werkplek hebt waarbij uw bureau, bureaustoel en monitor op de juiste hoogte afgesteld staan. Let erop dat uw rug en schouders goed ondersteund worden. Krijgt u toch last van uw schouders? U kunt ook uw schouderspieren trainen om deze beter te leren gebruiken. Uw fysiotherapeut van Fysio Oldenzaal kan u hiervoor geschikte oefeningen geven.

  • Beweeg regelmatig

Ook als u in de juiste houding zit, kunt u uiteindelijk last krijgen van uw schouders. Door lang stil te zitten, kunnen uw spieren namelijk verstijven. Sta dus regelmatig even op, loop een blokje om, rol uw schouders en doe eventueel een paar rekoefeningen.

Schouderklachten verlichten

Heeft u toch last gekregen van uw schouders? Onderstaande punten helpen u de klachten te verlichten:

  • Ontlast uw schouder

Om te voorkomen dat u uw klachten verergert, is het belangrijk om uw pijnlijke schouder in eerste instantie zoveel mogelijk te ontlasten. Als uw klachten na verloop van tijd verminderen kunt u weer beginnen uw schouder voorzichtig te gebruiken, liefst onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Verminderen uw klachten niet? Dan kunt u beter even naar uw huisarts gaan.

  • Verwarm of verkoel uw schouder

Verwarmen en verkoelen kunnen allebei helpen de pijn in uw schouder te verlichten. Wat het beste werkt hangt af van de situatie en uw persoonlijke voorkeur. Probeer uw schouder te bedekken met een icepack of juiste een verwarmende zalf en kijk waar u voorkeur naar uitgaat.

  • Gebruik pijnstillers

Bij chronische schouderklachten zijn pijnstillers meestal geen goed idee, maar tijdelijk gebruik kan helpen de pijn te verlichten en het bijvoorbeeld makkelijker maken om te slapen. U kunt kiezen voor tabletjes zoals paracetamol of het ontstekingsremmende Ibuprofen. Een andere optie is om een pijnstillende zalf te gebruiken. Vraag hiernaar bij uw drogist.

  • Ga naar de fysiotherapeut

Blijft u langdurig last hebben van uw schouder of keert de pijn steeds weer terug? Fysiotherapie bij Fysio Oldenzaal kan uitkomst bieden bij verschillende soorten klachten. Uw fysiotherapeut helpt u de oorzaak van uw klachten vast te stellen en reikt oefeningen of andere behandelingen aan om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Wilt u dat een fysiotherapeut uit Oldenzaal u van uw schouderklachten af helpt? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij Fysio Oldenzaal.

Het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueeltherapeut

Als bewegen om wat voor reden dan ook een probleem is, kan een gespecialiseerd therapeut vaak helpen de klachten te verhelpen of te verminderen. In de praktijk kan men hiervoor terecht bij een fysiotherapeut of een manueeltherapeut, maar wat doet de een en wat doet de ander precies? In deze blog leggen we de verschillen uit. Het is goed de verschillen te weten, waardoor u aan de hand van uw klachten kunt kiezen welke therapeut voor uw behandeling het beste is.

 

De manueeltherapeut

In basis is een manueeltherapeut een gespecialiseerde fysiotherapeut, maar dit geldt niet andersom een fysiotherapeut is niet altijd ook manueeltherapeut. Manueel betekent letterlijk ‘met de handen’ en dat is ook de manier waarop klachten, voornamelijk gericht op houdingsproblematiek, worden behandeld. De pijn en houdingsklachten worden aangepakt door spieren en gewrichten te bewegen, erop te duwen en ze te manipuleren. Bij manipulatie wordt een korte gecontroleerde impuls gegeven waarbij meestal een knappend “krakend’ geluid ontstaat. Dit is niet pijnlijk maar kan wel een vreemde sensatie geven. Een behandeling door een manueeltherapeut geeft vaak direct een verlichting van de klachten die soms al langer bestaan. Een manueeltherapeut richt zich meestal niet op de klacht alleen. Hij of zij kijkt in een groter geheel, want een klacht op een bepaalde plek kan leiden tot pijn op een andere plaats. Pijn in de nek kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een probleem lager in de rug.

 

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt klachten niet door manipulatie maar meestal door het geven van oefentherapie, soms in combinatie met apparaten, door massage of door stimulatie om zo de gewrichten en spieren soepeler te maken. De te behandelen klachten zijn vaak ontstaan door een ongeluk of blessure of zijn het gevolg van ouderdom of ziekte, zoals Parkinson.

Zowel de manueeltherapeut als de fysiotherapeut geven (preventief) advies om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen.

 

Wie kies ik voor mijn behandeling?

Ook al kent u nu het verschil tussen een manueeltherapeut en een fysiotherapeut, waarschijnlijk weet u nog niet direct wie van de twee de aangewezen therapeut is om uw klachten te behandelen. Tijdens een intakegesprek kijken we dan ook gericht naar uw klachten en wordt duidelijk welke therapie voor u het meest geschikt is om uw klachten te verhelpen.

 

Vergoeding

Manuele en fysiotherapie worden maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is afhankelijk van de soort aandoening. In veel aanvullende verzekeringen zit een uitgebreidere dekking. Raadpleeg altijd vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekering om niet voor onverwachte financiële verrassingen te komen te staan.

Shockwave therapie

Shockwave therapie wordt in de fysiotherapie gebruikt om klachten aan onder andere pezen te herstellen. Maar wat is shockwave therapie eigenlijk? In deze blog leggen we het je uit.


Wat is shockwave therapie?

Eigenlijk is een shockwave of schokgolf in het Nederlands, een gewone drukgolf, zoals geluid dat ook is. Alleen gaat deze golf een stuk sneller. Net als bij geluid weerkaatst een schokgolf waardoor er een trilling ontstaat. Omdat een schokgolf ook weerkaatst wordt door lucht moet, om door te kunnen dringen in de zachte weefsels van het lichaam, een geleider gebruikt worden in de vorm van een gel. De schok die dan doordringt in het weefsel zorgt voor de aanmaak van extra eiwitten en voor het vrijkomen van groeifactoren. Deze groeifactoren zorgen op hun beurt voor de stimulatie van celgroei in de pees en in bindweefsel.

 

De geschiedenis van de shockwave therapie

Shockwave therapie is geen nieuwe manier van behandelen en voor het ontstaan ervan moeten we zelfs helemaal terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen werden de eerste onderzoeken gedaan om met krachtige golfimpulsen die vanaf buiten het lichaam werden toegediend, nierstenen te ‘vergruizen’. Dit bleek zeer effectief en daarna werd onderzoek gedaan of schokgolven ook op andere manier inzetbaar waren bij aandoeningen in het lichaam.

 

Shockwave therapie en verdere ontwikkelingen in de orthopedie

Eind vorige eeuw, in 1993 om precies te zijn, komt er een schokgolfapparaat waarmee bepaalde orthopedische klachten, zoals verkalkingen in de schouder kunnen worden vergruisd. Vrij snel ontdekt men ook dat dit apparaat bij toepassing op pezen in het lichaam een reactie in de pees opwekt die leidt tot snel weefselherstel. Inmiddels is men ervan overtuigd dat shockwave therapie, ook wel ESWT oftewel Extracorporale shockwave therapie genoemd, een zeer effectieve behandelmethode is met weinig bijwerkingen.

 

Anno nu (2019) kan shockwave therapie ingezet worden bij een flink aantal klachten. Te beginnen bij peesontstekingen, zoals peesontstekingen van de schouder, de achillespees en de elleboog. Maar ook bij pijn in de heup, pijn aan de knieschijf en bij hielspoor is het een zeer effectieve manier van behandelen. Heb je een van deze klachten en wil je weten of shockwave therapie ook jou kan helpen, neem dan contact met Fysio Oldenzaal en hopelijk helpen we je snel van je (pijn)klachten af.

More Articles ...