COPD-TRAINING

Wat is Long & COPD-training?


Long klachten kunnen grote invloed hebben op uw dagelijks functioneren. In deze trainingen helpen wij patiënten die klachten ondervinden aan de longen. COPD is wellicht de meest bekende. COPD is de afkorting van: “Chronic Obstructive Pulmonary Disease”, hetgeen letterlijk vertaald betekent: chronische obstructieve longziekte. Hieronder vallen de aandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Dit laatste wordt in gewoon Nederlands ook wel aangeduid met: “rek uit de longen”.


Wat is COPD?

Bij COPD zijn uw longen of luchtwegen beschadigd. U ervaart moeite met ademhalen en heeft minder energie. Hierdoor kunnen normale bezigheden, zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden al lastig zijn.


Chronische Bronchitis

De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Bij een chronische bronchitis zijn deze vernauwd en ontstoken en produceren meer slijm. Hierdoor treedt benauwdheid op.

 

Longemfyseem

Bij longemfyseem verliezen de longen hun elasticiteit waardoor er steeds minder lucht uitgeademd kan worden en gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof opgenomen wordt en dat koolzuur weer uitgeademd wordt. Hoe minder longblaasjes er zijn hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

 

De ernst van COPD wordt aangegeven met een classificatie oplopend van 1-4 en met een onderscheid tussen stadium a, b, c, d (afhankelijk van het aantal luchtweginfecties en opnames)

Verlies van longelasticiteit en longblaasjes is blijvend

Het gevolg hiervan is dat er een gedragsverandering ontstaat. Want inspanning met een verminderde longfunctie veroorzaakt kortademigheid en om dit te vermijden wordt men steeds minder actief. Hierdoor gaan de algemene conditie en spierkracht ook achteruit, waardoor er een ”neerwaartse spiraal” ontstaat.

Verbetering? Ja dat kan!

Toch kan er verbetering bereikt worden: stoppen met roken vermindert de elasticiteitsafname, medicatie kan de longfunctie verbeteren en specifieke training kan een verbetering in algemeen uithoudingsvermogen en spierkracht geven. Hierdoor is men minder snel benauwd  bij inspanning en verbetert de kwaliteit van leven. De groepstrainingen zijn individueel aangepast en tijdens de inspanning wordt U gecontroleerd op hartfrequentie, zuurstofgehalte in Uw bloed.U krijgt dus een training op maat!

Andere longklachten?

Bij vrijwel alle longklachten kunnen onze therapeuten iets voor u betekenen. Bel ons op voor een oriënterend gesprek en de mogelijkheden. tel : 0541-513271

Benieuwd wat een COPD therapeut voor u kan doen?

Maak een afspraak

Jeroen Gouma is DE specialist op dit gebied en is tevens aangesloten bij Cope-Actief en Hart Vaat Long Netwerk Twente.

Jeroen

Gouma