Het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueeltherapeut

Als bewegen om wat voor reden dan ook een probleem is, kan een gespecialiseerd therapeut vaak helpen de klachten te verhelpen of te verminderen. In de praktijk kan men hiervoor terecht bij een fysiotherapeut of een manueeltherapeut, maar wat doet de een en wat doet de ander precies? In deze blog leggen we de verschillen uit. Het is goed de verschillen te weten, waardoor u aan de hand van uw klachten kunt kiezen welke therapeut voor uw behandeling het beste is.

 

De manueeltherapeut

In basis is een manueeltherapeut een gespecialiseerde fysiotherapeut, maar dit geldt niet andersom een fysiotherapeut is niet altijd ook manueeltherapeut. Manueel betekent letterlijk ‘met de handen’ en dat is ook de manier waarop klachten, voornamelijk gericht op houdingsproblematiek, worden behandeld. De pijn en houdingsklachten worden aangepakt door spieren en gewrichten te bewegen, erop te duwen en ze te manipuleren. Bij manipulatie wordt een korte gecontroleerde impuls gegeven waarbij meestal een knappend “krakend’ geluid ontstaat. Dit is niet pijnlijk maar kan wel een vreemde sensatie geven. Een behandeling door een manueeltherapeut geeft vaak direct een verlichting van de klachten die soms al langer bestaan. Een manueeltherapeut richt zich meestal niet op de klacht alleen. Hij of zij kijkt in een groter geheel, want een klacht op een bepaalde plek kan leiden tot pijn op een andere plaats. Pijn in de nek kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een probleem lager in de rug.

 

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt klachten niet door manipulatie maar meestal door het geven van oefentherapie, soms in combinatie met apparaten, door massage of door stimulatie om zo de gewrichten en spieren soepeler te maken. De te behandelen klachten zijn vaak ontstaan door een ongeluk of blessure of zijn het gevolg van ouderdom of ziekte, zoals Parkinson.

Zowel de manueeltherapeut als de fysiotherapeut geven (preventief) advies om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen.

 

Wie kies ik voor mijn behandeling?

Ook al kent u nu het verschil tussen een manueeltherapeut en een fysiotherapeut, waarschijnlijk weet u nog niet direct wie van de twee de aangewezen therapeut is om uw klachten te behandelen. Tijdens een intakegesprek kijken we dan ook gericht naar uw klachten en wordt duidelijk welke therapie voor u het meest geschikt is om uw klachten te verhelpen.

 

Vergoeding

Manuele en fysiotherapie worden maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is afhankelijk van de soort aandoening. In veel aanvullende verzekeringen zit een uitgebreidere dekking. Raadpleeg altijd vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekering om niet voor onverwachte financiële verrassingen te komen te staan.