Oedeemtherapie

Lymfedrainage en oedeemtherapie


Naast het bloedvatenstelsel heeft ons lichaam een lymfestelsel. Het lymfestelsel voert vocht en afvalstoffen af die niet door het bloedvatenstelsel kunnen worden afgevoerd. Wanneer de doorstroming in het lymfestelsel niet goed is, kan oedeem ontstaan.

Oedeem is een vochtophoping op plaatsen waar dat normalerwijze niet of nauwelijks aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij een slecht vaatstelsel, bij inactiviteit of na verwijdering van lymfeklieren in oksel of lies bij kanker. Ook andere aandoeningen kunnen lymfoedeem veroorzaken.


Arm of beenklachten zoals zwelling, pijn, moeheid, of een zwaar gevoel zijn vaak met manuele lymfedrainage en oedeemtherapie  behandelbaar. 

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de afvoeractiviteit van het lymfestelsel. Ook zijn er technieken om verhardingen van het weefsel en littekens te versoepelen.

Een belangrijke ondersteuning bij de afvoer van lymfevocht is oefentherapie. Door spieren aan te spannen worden bloed en lymfevocht door middel van de spierpomp terug gestuwd.. Bewegen is dus noodzakelijk voor een goede doorstroming. Tevens wordt met compressietherapie (inzwachtelen van arm of been) na de behandeling, de afvoer van lymfe ondersteund.

De compressie behandeling wordt toegepast tot de situatie stabiel is. Dan kan, indien nodig, een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Daarnaast worden leefregels en adviezen gegeven.

Ook bestaat de mogelijkheid van lymftaping.

De tape wordt aangebracht in specifieke richtingen op de huid.

Hierdoor ontstaan tijdens bewegen wisselende druk- en trekkrachten op het onderhuidse weefsel waardoor de vochtafvoer sterk wordt gestimuleerd. De aangebrachte tape blijft, afhankelijk van de situatie, ongeveer 1 week zitten en mag nat worden tijdens het douchen.

Lymfedrainage en oedeemtherapie wordt gegeven door hierin geschoolde fysiotherapeuten:

Leonie

Kruse

Heeft u nog vragen neem dan contact op met Leonie Kruse.

Maak een afspraak