Claudicatio intermittens (etalage benen)

Wat is claudicatio intermittens?


Claudicatio Intermittens of in de volksmond etalagebenen is één van de meest kenmerkende symptomen passend bij perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij perifeer arterieel vaatlijden is er sprake van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen. Dit kan klachten als kramp en pijn in de kuiten geven. Hierdoor merkt u dat de loopafstand minder wordt en dit heeft o.a. grote invloed op uw sociale leven.


Wat te doen?

Het belangrijkste is een rookvrij leven. Door het blijven roken zet de verslechtering van de vaten in hoog tempo voort. Ook aanpassen van uw eetpatroon, minder verzadigde vetzuren, en voldoende lichaamsbeweging dragen bij aan vermindering van uw klachten.

 

De gespecialiseerde fysiotherapeut stelt samen met u een trainingsprogramma op om de loopafstand te verbeteren en pijnklachten te verminderen. Dit traject omvat maximaal een jaar. De eerste maanden traint u minimaal 2x per week om een betere looptechniek aan te leren en door de pijngrens heen te leren  lopen. Na verloop van tijd wordt de frequentie afgebouwd en komt de nadruk meer te liggen op zelfstandige training. Ook wordt u begeleid naar een gezondere manier van leven.

Looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden is bewezen effectief.

 

Door een intensieve looptraining verbetert de pijnvrije en maximale loopafstand, algehele conditie en kwaliteit van de vaten.

 

 

De zorgverzekeraar vergoedt  37 behandelingen uit het basispakket (chronische indicatie), mits er een verwijzing van de huisarts of specialist aanwezig is.

 

Voor meer informatie over claudicatio intermittens klik hier.

Benieuwd wat onze gespecialiseerde therapeuten voor u kunnen doen?

Maak een afspraak

Hoe wij hierin gespecialiseerd zijn?

Onze gespecialiseerde therapeuten zijn, na een specifieke scholing, aangesloten bij het 'Chronisch ZorgNet' en 'Hart Vaat Long Netwerk Twente'. Via deze netwerken worden de meest recente ontwikkelingen op gebied van kennis en behandeltechnieken geïmplementeerd, om u de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten:

Jeroen

Gouma

Karin

Hidding