Shockwave therapie

Shockwave therapie wordt in de fysiotherapie gebruikt om klachten aan onder andere pezen te herstellen. Maar wat is shockwave therapie eigenlijk? In deze blog leggen we het je uit.


Wat is shockwave therapie?

Eigenlijk is een shockwave of schokgolf in het Nederlands, een gewone drukgolf, zoals geluid dat ook is. Alleen gaat deze golf een stuk sneller. Net als bij geluid weerkaatst een schokgolf waardoor er een trilling ontstaat. Omdat een schokgolf ook weerkaatst wordt door lucht moet, om door te kunnen dringen in de zachte weefsels van het lichaam, een geleider gebruikt worden in de vorm van een gel. De schok die dan doordringt in het weefsel zorgt voor de aanmaak van extra eiwitten en voor het vrijkomen van groeifactoren. Deze groeifactoren zorgen op hun beurt voor de stimulatie van celgroei in de pees en in bindweefsel.

 

De geschiedenis van de shockwave therapie

Shockwave therapie is geen nieuwe manier van behandelen en voor het ontstaan ervan moeten we zelfs helemaal terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen werden de eerste onderzoeken gedaan om met krachtige golfimpulsen die vanaf buiten het lichaam werden toegediend, nierstenen te ‘vergruizen’. Dit bleek zeer effectief en daarna werd onderzoek gedaan of schokgolven ook op andere manier inzetbaar waren bij aandoeningen in het lichaam.

 

Shockwave therapie en verdere ontwikkelingen in de orthopedie

Eind vorige eeuw, in 1993 om precies te zijn, komt er een schokgolfapparaat waarmee bepaalde orthopedische klachten, zoals verkalkingen in de schouder kunnen worden vergruisd. Vrij snel ontdekt men ook dat dit apparaat bij toepassing op pezen in het lichaam een reactie in de pees opwekt die leidt tot snel weefselherstel. Inmiddels is men ervan overtuigd dat shockwave therapie, ook wel ESWT oftewel Extracorporale shockwave therapie genoemd, een zeer effectieve behandelmethode is met weinig bijwerkingen.

 

Anno nu (2019) kan shockwave therapie ingezet worden bij een flink aantal klachten. Te beginnen bij peesontstekingen, zoals peesontstekingen van de schouder, de achillespees en de elleboog. Maar ook bij pijn in de heup, pijn aan de knieschijf en bij hielspoor is het een zeer effectieve manier van behandelen. Heb je een van deze klachten en wil je weten of shockwave therapie ook jou kan helpen, neem dan contact met Fysio Oldenzaal en hopelijk helpen we je snel van je (pijn)klachten af.