Omgaan met schouderklachten

Lichamelijk werk, over uw computer gebogen zitten of sporten – veel activiteiten kunnen door overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging schouderklachten veroorzaken. Wat de beste behandeling is hangt natuurlijk af van de precieze blessure, maar er zijn diverse manieren om veelvoorkomende schouderklachten te voorkomen en verminderen. Met deze handige tips van uw fysiotherapeut uit Oldenzaal zult u minder snel last van uw schouders krijgen en leert u beter met uw klachten om te gaan.

Schouderklachten voorkomen

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat u minder snel last hebt van problemen met uw schouders:

  • Slaap genoeg

Vermoeidheid kan voor spanning in uw schouders zorgen. Dit kan de kans op schouderklachten vergroten en, als u al last heeft van uw schouders, kan ervoor zorgen dat uw klachten langer aanhouden. Het is daarom belangrijk om genoeg te slapen en ook gedurende de dag af en toe even een rustmomentje te nemen.

  • Sla de warming-up nooit over

Voor sporten waarbij u uw schouders veel gebruikt, zoals zwemmen, tennis, basketbal of klimmen, is het essentieel om uw schouders van tevoren goed op te warmen. Zo voorkomt u blessures als gescheurde spieren en pezen. Vergeet ook niet om na afloop goed te stretchen.

  • Zorg voor een goede houding

Een verkeerde houding is vaak verantwoordelijk voor schouderklachten. Werkt u veel met de computer, zorg er dan voor dat u een ergonomische werkplek hebt waarbij uw bureau, bureaustoel en monitor op de juiste hoogte afgesteld staan. Let erop dat uw rug en schouders goed ondersteund worden. Krijgt u toch last van uw schouders? U kunt ook uw schouderspieren trainen om deze beter te leren gebruiken. Uw fysiotherapeut van Fysio Oldenzaal kan u hiervoor geschikte oefeningen geven.

  • Beweeg regelmatig

Ook als u in de juiste houding zit, kunt u uiteindelijk last krijgen van uw schouders. Door lang stil te zitten, kunnen uw spieren namelijk verstijven. Sta dus regelmatig even op, loop een blokje om, rol uw schouders en doe eventueel een paar rekoefeningen.

Schouderklachten verlichten

Heeft u toch last gekregen van uw schouders? Onderstaande punten helpen u de klachten te verlichten:

  • Ontlast uw schouder

Om te voorkomen dat u uw klachten verergert, is het belangrijk om uw pijnlijke schouder in eerste instantie zoveel mogelijk te ontlasten. Als uw klachten na verloop van tijd verminderen kunt u weer beginnen uw schouder voorzichtig te gebruiken, liefst onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Verminderen uw klachten niet? Dan kunt u beter even naar uw huisarts gaan.

  • Verwarm of verkoel uw schouder

Verwarmen en verkoelen kunnen allebei helpen de pijn in uw schouder te verlichten. Wat het beste werkt hangt af van de situatie en uw persoonlijke voorkeur. Probeer uw schouder te bedekken met een icepack of juiste een verwarmende zalf en kijk waar u voorkeur naar uitgaat.

  • Gebruik pijnstillers

Bij chronische schouderklachten zijn pijnstillers meestal geen goed idee, maar tijdelijk gebruik kan helpen de pijn te verlichten en het bijvoorbeeld makkelijker maken om te slapen. U kunt kiezen voor tabletjes zoals paracetamol of het ontstekingsremmende Ibuprofen. Een andere optie is om een pijnstillende zalf te gebruiken. Vraag hiernaar bij uw drogist.

  • Ga naar de fysiotherapeut

Blijft u langdurig last hebben van uw schouder of keert de pijn steeds weer terug? Fysiotherapie bij Fysio Oldenzaal kan uitkomst bieden bij verschillende soorten klachten. Uw fysiotherapeut helpt u de oorzaak van uw klachten vast te stellen en reikt oefeningen of andere behandelingen aan om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Wilt u dat een fysiotherapeut uit Oldenzaal u van uw schouderklachten af helpt? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij Fysio Oldenzaal.