Manuele therapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van functiestoornissen (blokkeringen, verminderde bewegingsmogelijkheden etc.) aan de wervelkolom en gewrichten. Deze factoren spelen namelijk vaak een grote rol bij de patiënt zijn klacht. De manueel therapeut kijkt naar de oorzaak van uw klacht, zodat u ook op lange termijn uw klachten af bent.
Tijdens de intake vind een anamnese (vraaggesprek), een bewegingsonderzoek en specifieke tests plaats. Aan de hand hiervan wordt een manueel-therapeutische diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. Vervolgens overlegd de therapeut met u wat zijn bevindingen zijn, de vervolg stappen, hoelang het ongeveer duurt voordat u van de klacht verholpen bent.
tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke mobiliserende technieken, eventueel aangevuld met manipulaties. De effecten zijn vaak direct merkbaar: een duidelijk verbeterde bewegelijkheid en minder pijn. Dit zijn voorwaarden voor verder herstel. Verder bestaat het behandelprogramma uit houdings- en bewegingsinstructies, gerichte oefeningen en het optimaliseren van uw zelfredzaamheid.
Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben, waardoor instabiliteitsklachten kunnen optreden. De manueel therapeut kan met specifieke oefeningen en adviezen de spierstabiliteit rondom die gewrichten helpen verbeteren.
Snel weten wat Manueel therapie is? Klik hier voor een kort filmpje
In principe doet de manueel therapeut alle klachten die een normale fysiotherapeut ook doet. De volgende klachten is de manueel therapeut voornamelijk op gespecialiseerd:
Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding Fysiotherapie een Master opleiding Manuele Therapie heeft gevolgd met een duur van 3 jaar. Hierdoor beschikt hij over een verdiepte kennis betreffende klachten van de wervelkolom en de gewrichten. Hij is lid van de NVMT ( Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie; www.nvmt.nl)